Friværdi? Hvad skal du have styr på?

Først og fremmest: Hvad er friværdi?

Forskellen mellem din boligs værdi og den gæld, du evt. har i din bolig er det, man kalder friværdi. Har din bolig en værdi på 2.500.000 kr., og skylder du 1.500.000 kr. på dit lån i boligen, er din friværdi altså 1.000.000 kr.

Hvad bruger andre friværdien til?

Friværdi er for mange mennesker lig med frihed og muligheder. Vi har listet de fire mest almindelige formål, danskerne bruger deres friværdi til:

  • Forbedringer af boligen
  • Rejser
  • Fritidsbolig eller lejlighed til børnene
  • Investeringer

Lidt ekstra penge hver måned

Mangler du lidt ekstra penge i hverdagen, kan det faktisk betale sig at bruge af din friværdi i små rater. Det giver et fint lille tilskud i hverdagen til pensionsindtægten, så der bliver overskud til mere.

Hvor meget kan man give til børnene, uden de skal betale skat af beløbet?

Når børnene flytter hjemmefra eller stifter familie, kan pengene være små. Har du et økonomisk overskud eller mulighed for at udnytte din friværdi, kan du hjælpe dem lidt på vej med et mindre tilskud. Beløbsgrænsen for skattefrie gaver til børn er 61.850 kr. om året. Alt derover skal de betale skat af.

Tip!

Det er altid en god idé at tale med din bank, inden du overvejer større ændringer i din økonomi. Hvem ved? Det kan jo være, at du har flere muligheder, end du tror.

Download liste