Det første barn – hvad skal I have styr på?

Barsel

Undersøg forskellen på løn og dagpenge under barsel, og hvilke muligheder der er for barsel. Der er nemlig forskel på, om du er studerende, i fast arbejde eller selvstændig. Flere og flere supplerer barsels­dagpengene med et lån i friværdien. Det kan give flere penge mellem hænderne i barselsperioden, hvor indtjeningen ellers falder.

Giftes?

Forskellen mellem papirløst samliv og ægteskab er, at barnet arver forælderen direkte, hvis en af jer dør i et papirløst samliv. Det kan hurtigt blive dyrt og kompliceret, hvis arven skal udbetales til barnet. Det er derfor en god ide at få styr på papirerne – enten via et testamente hos en advokat eller ved at blive gift.

Skal vi flytte?

Hvad er smartest i forhold til jobbet, institution og familien? Hvis I skal flytte, skal det så være til ejer-, andels- eller lejebolig? Arranger et møde med bankrådgiveren og hør, hvilke muligheder der er. Det kunne jo være, det var smart at flytte, inden barnet kom til verden?

Større udgifter

Babyudstyr, indretning af babyværelse og barnedåb

Det er ikke ualmindeligt, at engangsudgifterne ender på op mod 25.000 kr. Tjek evt. internettet for brugt udstyr. Og overvej, hvor stor mange penge I har – eller vil bruge – til at holde fest, når barnet skal døbes eller navngives.

Hverdagsudgifter

Daginstitution, forsikringer og børneopsparing

Undersøg prisen for pasning i kommunen. Et fingerpeg er, at brugerbetalingen starter på 2.000 – 3.300 kr./måned. Prisen falder, når barnet kommer i børnehave. Mange glemmer at få en Børneulykkesforsikring midt i alt det andet nye, men den er bestem værd at tænke ind i budgettet. Det samme gælder en Børneopsparing til dit barn.

Dagligdagen

Mad, bleer og tøj.

Sørg for at have cirka 1.500 – 2.750 kr. til rådighed pr. måned pr. barn, så burde der være nok til at dække dagligdagen. Husk, jo ældre barnet er, desto mere skal der afsættes i budgettet. Du kan så modregne børne- og ungeydelsen, eller Børnechecken som den også kaldes. Den får du automatisk udbetalt hvert kvartal. Hvor meget, du får udbetalt, kan afhænge af husstandens indkomst.

Tip!

Det er altid en god idé at tale med din bank, inden du overvejer større ændringer i din økonomi. Hvem ved? Det kan jo være, at du har flere muligheder, end du tror.

Download liste