Skilsmisse – hvad så med økonomien?

Ud over mange følelsesmæssige aspekter man skal forholde sig til ved en skilsmisse, så er det også vigtigt at finde overskud til at få styr på de økonomiske forhold for begge parter. Så begge kan komme igennem skilsmissen uden også at lide store økonomiske tab, og uden at én af parterne føler sig forfordelt.

Fælleslån?

Har I lånt penge sammen til f.eks. hus, sommerhus eller bil, bliver lån og ejendele til fælleseje, når anmodningen om skilsmisse eller separation bliver modtaget i statsamtet.

Nogle par vælger at beholde og dele det hele ligeligt. Andre bliver nødt til at sælge ud for at få økonomien til at løbe rundt. Få styr på jeres fælleslån med hjælp fra f.eks. banken – det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse for jer begge, hvis I ikke danner jer et overblik fra starten af.

Forsikringer?

Når I flytter fra hinanden, er der en del forsikringer, der skal justeres, og der skal måske ændres på, hvem der skal stå som pårørende på ulykkes- og livsforsikringer. Hvem skal for eksempel overtage familiens indboforsikring, og hvem skal have en ny? Skal I begge stå som brugere af jeres fælles bil, eller skal oplysningerne ændres? Det er en god idé at kontakte dit forsikringsselskab i forbindelse med jeres skilsmisse, så I ikke går glip af eventuelle erstatninger, hvis uheldet er ude.

Hvad skal der ske med jeres pension?

Nogle ægtepar har oprettet en ægtepagt, der også dækker deres pension. Det betyder, at den optjente pensionsopsparing bliver ligeligt fordelt, når I en dag skal have den udbetalt. Hvis I ikke har den form for ægtepagt, er der intet at bekymre sig om, når I skal skilles. Nye regler gør nemlig, at den opsparede pension følger den enkelte person.

Hvad med arv og testamente?

I forbindelse med en skilsmisse frafalder arveretten også med det samme. Du skal derfor være opmærksom på, hvem der nu skal begunstiges, når du dør. Det kan være en fordel at kigge dit testamente igennem med en advokat, hvis du og din tidligere ægtefælle har oprettet særlige tilføjelser, hvor I begunstiger hinanden.

Tip!

Det er altid en god idé at tale med din bank, når der sker større ændringer i din økonomi. Hvem ved? Det kan jo være, at du har flere muligheder, end du tror.

Download liste